Khaled: camí de refugi és una instal·lació artística pluridisciplinar que gira entorn la idea de refugi. Aquesta instal·lació parteix de l’experiència i el testimoni de set artistes migrants i refugiats de diversos països que narren els seus propis camins de refugi.
La instal·lació proposa al visitant un recorregut obert i lliure que permet conèixer i establir contacte amb cadascuna d’aquestes experiències i testimonis.. És a través del so, de l’audiovisual, de la música, de l’art plàstic i de la il·luminació com el visitant pot anar reconeixent cadascuna de les experiències i vivències reals que es narren a la instal·lació.
Aquesta instal·lació forma part de la programació del Festival Loop 2021
Una instal·lació artística de Martí Sancliment sobre la crisi migratòria.
NOTES DE DIRECCIÓ
L’any 2016 en Khaled va arribar a Barcelona, tenia 21 anys i fugia sol de la guerra de Síria. Quan el vam conèixer ens va comunicar la seva necessitat de compartir aquella experiència convertida en ferida.
Anys més tard, el 2019, van començar les entrevistes i converses.
Rere la seva experiència personal hi havia moltes altres persones, d’alguna manera, la seva era una experiència compartida. Volíem que aquesta història fos explicada col·lectivament per crear un espai de resistència, generar vincles, empatia i visibilitzar una realitat que amaguem a les portes de casa nostra.
Sota aquesta premissa es van integrar al projecte sis persones migrants i refugiades que van emprar aquest espai com a altaveu i lloc de representació. Naixia així la instal·lació artística que ara presentem. Plantegem el refugi no pas com una topografia sinó com una necessitat compartida. La necessitat de ser escoltades, estimades i acompanyades. El refugi, en darrera instància, reivindica la nostra vulnerabilitat.