el mestre i el mar

eu manzanares / Cia Mar vivir

Del 08/02/24 al 25/02/24

Edat recomanada

+12 anys

Durada

90 min

Idioma

Català i Castellà

La Júlia, una noia de Barcelona, passa l’últim estiu a la casa del poble dels seus avis, a Burgos. Alhora, una fossa comuna de la Guerra Civil està sent exhumada molt a prop d’allà. Una nit descobreix que el seu avi, amb demència senil, amaga al pati de casa una antiga capsa metàl·lica amb records de quan era nen. El contingut de la capsa i la fossa contenen una història en comú que la Júlia està decidida a investigar. Però la memòria fugissera del seu avi i el tabú seran forts obstacles en la seva recerca. “El mestre i el mar” és una ficció basada en la història real d’Antoni Benaiges, un mestre català assassinat el juliol de 1936 a la zona de La Pedraja, a Burgos.

Qui oblida la història, està condemnat a repetir-la. Així ho adverteix el memorial a l'entrada del camp de concentració nazi d'Auschwitz. A Espanya, centenars de fosses encara no han estat exhumades. Milers d'històries doloroses continuen silenciades, sense possibilitat de ser reparades. La generació que va viure allò està a punt de desaparèixer del tot.

Conec la història del mestre Antoni Benaiges des que en Sergi Bernal, un col·lega del barri, viatgés a La Pedraja (Burgos) per documentar fotogràficament l'exhumació d'una fossa comuna de la Guerra Civil. Era l'any 2010 i, un temps després, va fer una exposició fotogràfica arrassabadora que ha voltat durant anys per arreu obtenint grans reconeixements. Per tot el que s'hi mostrava i, sobretot, per una particular història que s'hi descobria; la d'un jove mestre català que l'any 1934 va arribar a un poblet rural de la província de Burgos, duent-los aires de lliure pensament. Durant anys vaig estar donant voltes a escriure'n una obra de teatre de ficció fins que, finalment, l'any 2020 vaig decidir-me i el projecte d"El mestre i el mar" va guanyar una de les Beques Carme Montoriol de Dramatúrgia. Un cop acabat el text, vaig decidir-me a tirar endavant la seva posada en escena. Però les casualitats formen part de la vida (com que en Sergi es topés amb la història del mestre). I fa un parell de temporades, el TNC estrenava un espectacle documental d'objectes, al voltant d'Antoni Benaiges. Però no acaben aquí, les casualitats; tot just fa uns mesos que acabava d'estrenar-se'n també una pel·lícula.

Decidida a què el meu projecte no morís en un calaix, vaig decidir compartir-lo amb la companyia Mar Vivir que l'han acollit amb tot l'entusiasme, l'amor i el compromís del món. I avui, soc molt feliç d'aportar un granet de sorra més a la reparació de la nostra (mala) memòria històrica, amb un equip meravellós, decidit a no deixar-la caure en l'oblit, com tant de dolor i silenci enterrat a les cunetes del nostre país.

Segueix-nos a les xarxes:

@teatreolia @cia_marvivir #ElMestreIElMar

Horaris

Dimecres a divendres a les 20h.
Dissabtes a les 19h.
Diumenges a les 18h.

Les nostres postfuncions

Col·loqui postfunció amb Sergi Bernal i la companyia

Dijous 15/02 
Ens acompanyarà Sergi Bernal, fotògraf documental i historiador que, juntament amb Paco Escribano, va descobrir la història d’Antoni Benaiges.

Descobreix la seva exposició

A l’entrada del Teatre podrem veure una petita mostra de l’exposició  itinerant “Desenterrant el silenci“. A través de les fotografies de Sergi Bernal aquest projecte expositiu no només intenta desenterrar la memòria de les foses comunes de la Guerra Civil sinó que també intenta tancar la història d’una promesa incomplerta, la història del mestre Benaiges i els seus alumnes que mai van poder veure el mar de la mà del seu tutor, tal com els va prometre després d’editar el quadern de “El mar”. 

Preus

 • Entrada general (taquilla) 20€
 • Entrada anticipada preestrena (venda web) 14€

  Promoció exclusiva fins al 08/02.

 • Entrada general anticipada (venda web) 17€
 • Butaca Jove 15€

  Menors de 30 anys
  Imprescindible presentar l'acreditació a taquilla.

 • Persones amb diversitat funcional 15€

  Persones amb diversitat funcional i acompanyant.
  Imprescindible presentar l'acreditació a taquilla.

 • Famílies monoparentals i nombroses 15€

  Imprescindible presentar l'acreditació a taquilla.

 • Targeta Rosa 15€

  Imprescindible presentar l'acreditació a taquilla.

 • Comunitat Batega 15€

  Imprescindible presentar l'acreditació a taquilla.

 • Grups 14€

  Compra mínima de 8 entrades, només aplicable a través de venda web.

 • Dia Eòlic 7€

  Descompte només aplicable a la comunitat eòlica (estudiants i graduats).
  Només 10 entrades anticipades per sessió.

 • Vine amb els avis 22€ (2 entrades)

  Porta l'àvia o l'avi al teatre i pagueu dues entrades a 11€ cadascuna amb el codi VINEAVI24

*Despeses de gestió no incloses.

També et pot interessar