L'experiment

Eòlia Escena Emergent

Jorge-Yamam Serrano

Del 30/06/22 al 03/07/22

Edat recomanada

+14 anys

Durada

80 min

Idioma

Català

El son de la raó produeix monstres.

Francisco de Goya

Què fa que un ciutadà es torni violent o que davant d’un abús no respongui?

El públic, juntament amb els actors, assisteix com a voluntari a la convocatòria d’un experiment sobre comportament social. Els personatges durant dues setmanes simularan la vida a la presó. Els escollits estaran tancats en el soterrani d’aquesta universitat, que ha estat condicionat com a centre penitenciari. Una meitat dels seleccionats farà de guàrdia i l’altra de presoner. El que comença com una innocent col·laboració deriva en una forta experiència que marcarà als participants per a tota la vida.

La peça està basada en l’experiment real que va realitzar el doctor Philip Zimbardo a la universitat de Stanford. L’obra reflexiona sobre la nostra violència i animalitat innates, la influència d’una situació i del rol social que representem.

Eòlia Escena Emergent és una aposta d'Eòlia i+D i el Teatre Eòlia dedicada a creadores i intèrprets emergents en l'àmbit de les arts escèniques. Un aparador de nous talents. Un primer trampolí per a la visibilitat vinculat als Treballs de Final de Grau de l'alumnat d’Eòlia.

L'EXPERIMENT DE STANFORD
L'experiment de la presó de Stanford és un conegut estudi psicològic sobre la influència d'un ambient extrem, la vida a la presó i les conductes desenvolupades per l'individu, a partir dels rols socials que desenvolupaven (pres/guàrdia). Va ser dut a terme en 1971 per un equip d'investigadors liderat per Philip Zimbardo, de la Universitat de Stanford. Es van reclutar voluntaris que exercirien (com si es tractés d'una obra teatral el més real possible) els rols de guàrdies i presoners en una presó fictícia. L'experiment havia de durar dues setmanes, però la primera setmana els esdeveniments van superar totes les expectatives...

No podem explicar la realitat només des d'un punt de vista individual. Erròniament, intentem resoldre problemes col·lectius de manera individual, fet que ens ofega en la nostra pròpia frustració. La dinàmica de l'experiment va provocar l'aparició del pensament grupal, la violència, la imitació, la culpa, la difusió de la responsabilitat i el descrèdit de les institucions. Un clar mirall de les nostres dinàmiques actuals.

PSICOLOGIA DE L'OBRER / PSICOLOGIA DE L'ESCLAU
Fins a quin punt s'assembla la psicologia del treballador actual amb la psicologia de l'esclau? Sospito que les formes inconscients i de comportament de l'un i l'altre són massa similars. En la nostra societat hi ha un efecte d'inhibició, d'acceptació del domini, de l'esclau satisfet. El problema de l'esclau satisfet no és el dolor físic que les seves condicions li causen, sinó la predisposició psicològica a rebre'l i a naturalitzar l'acarnissament del poderós sobre seu.

Sense cultura crítica, els individus es mostren incapaços de pensar la realitat per si mateixos. En aquest sentit, l'existència deixa de ser un viatge a la recerca del bé, la veritat i la felicitat, per convertir-se en una desraó de miratges i estereotips l'aparença dels quals es revesteix del benestar que ens brinda un pensament imposat i assimilat: tot per no tenir la valentia de superar a temps les cadenes de l'esclau.

Jorge-Yamam Serrano

Segueix-nos a les xarxes:

@teatreolia #EòliaEscenaEmergent #LExperimentEòlia

Horaris i passis

De dijous a divendres a les 20h
Dissabte a les 17h i a les 20h
Diumenge a les 18h

ANTICIPADA

  • Entrada General 16€
  • Carnet d'Estudiant i Fundació Miranda 14€

    Cal presentar l'acreditació a taquilla

  • Dia Eòlic 7€

    Descompte exclusiu per a estudiants i graduats d'Eòlia per a totes les sessions

TAQUILLA

  • Entrada General 20€

Eòlia Escena Emergent 2022

També et pot interessar

Política de Privacidad Política de Cookies Términos y Condiciones